ZORGdotCOM

Communicatieadvies + Tekst

Beschimmeld brood voor oma 16 september 2010

 

Mooi eten

Mooi eten met biologisch geteelde streekproducten

 

Mijn moeder is 81 en kerngezond. Ze gaat wekelijks naar de gym en klimt nog wel eens over het balkonhek om bladeren uit de afvoer van het platte dak te halen. Haar grootste angst is al jaren om dement te worden en naar een verpleegtehuis te moeten. Want daar raken mensen hun autonomie en waardigheid kwijt, is haar beeld. Ik snap wat ze bedoelt. In Den Haag worden demente bejaarden verwaarloosd en mishandeld. In Goirle puilen de kasten uit met voedsel dat over de datum is. In Oegstgeest verhongeren verzorgingshuisbewoners. Binnenkort gaan haar zus en demente zwager naar een verzorgingsinstelling … we houden ons hart vast.

In de LinkedIn-groep ‘Dutch Health Network’ is een levendige discussie ontstaan over de kwaliteit van het eten in verzorgingshuizen en andere zorginstellingen. Aanleiding is het genoemde artikel in de Telegraaf over wantoestanden in een verpleegtehuis in Goirle. Veel groepsleden vertellen hun eigen negatieve ervaringen met voedselbereiding in instellingen voor bejaarden. Een groepslid vertelt dat zijn moeder regelmatig beschimmeld brood voorgezet krijgt. Boosheid is er ook over de reactie van directielid Wilma Claassen in Goirle: “We hebben protocollen, maar die werden niet voldoende nageleefd.” Ehm…daar hoort Wilma toch op toe te zien?

Niet meteen naar overheid wijzen

Maar er is meer aan de hand. Sommige groepsleden klagen meteen over de bezuinigingen in de zorg en dat de overheid hier iets aan moet doen. Dat is me even te gemakkelijk. Waarom kan de ene instelling wel leuk en lekker koken voor de bewoners en de andere niet. Volgens mij heeft het – sorry dat ik er weer over begin – te maken met de wil om klantgericht te denken en op zoek te gaan naar creatieve oplossingen. Want de maaltijd hoeft helemaal niet het sluitstuk van de begroting te zijn. ’Voeding zou veel meer onderdeel moeten worden van de zorg’ aldus de heer Huijts, Directeur-Generaal Volksgezondheid van het ministerie van VWS, tijdens een Maatschappelijk Café van Ziekenhuis Gelderse Vallei. De overheid heeft er dus best aandacht voor. Wist u trouwens dat onze bejaarden medicijnen krijgen om te kunnen poepen omdat de kwaliteit van het eten over het algemeen zo slecht (lees vezelarm) is?

Goed eten, groter welbevinden

Daarom werd ik ook helemaal blij van de bijdrage op LinkedIn van Lasca ten Kate, Voorzitter Stichting Vriendelijke Keukens. Zij vertelt over initiatieven in verschillende zorginstellingen om ambachtelijk te koken met biologische ingrediënten en streekproducten in het kader van ‘De Mooie Maaltijd’. In de nieuwsbrief van de Week van de Smaak staat een prachtig voorbeeld van verpleeghuis Naarderheem in Naarden. Marco Wisse, directeur van de instelling, vertelt hoe ze succesvol van een zogenaamde ontkoppelde keuken (lees massaproductiekeuken) over zijn gegaan naar een eigen restaurant, Vestion genaamd. Goed koken blijkt al met al nu nog slechts een paar dubbeltjes meer te kosten. Maar de winst is wel dat het fysieke en psychische welbevinden van de bewoners enorm is toegenomen.

De inschatting van Wisse is zelfs dat de ‘gangbare maaltijd’ het qua kosten zal afleggen tegen de ‘Mooie Maaltijd’. Zeker als straks alle cijfers over minder medicijngebruik (laxatieven bijvoorbeeld) meegeteld gaan worden. Verder zijn er besparingen te halen op bijvoorbeeld personeel en afvalstromen. In oktober zullen de resultaten bekend worden van een onderzoek naar het verband tussen biologisch eten (met zorg bereid en geserveerd) en het welbevinden van instellingsbewoners. Het onderzoek is gedaan door de Wageningen UR in opdracht van de ministeries van LNV en VWS. Ik denk dat ik de uitkomst al wel weet. Ik hoop dat het verzorgingshuis van mijn oom en tante dit allemaal al heeft ingezien.

NB. Lasca en anderen binnen de groep willen in oktober bijeenkomen om te kijken hoe ze gezond eten binnen alle instellingen in Nederland op de kaart kunnen gaan zetten. Neem contact op met Lasca: lasca@vriendelijkekeukens.nl als je mee wilt doen of meer wilt weten.

© 2010 Harriët Messing

Advertenties
 

3 Responses to “Beschimmeld brood voor oma”

 1. Mieka Vroom Says:

  Mooi verhaal. Ik heb ook wel eens het voorstel gehoord dat er in verpleeghuizen een soort permanent buffet zou moeten zijn zodat mensen de hele dag door kunnen snoepen, in de zin van lekkere en gezonde dingen eten ;-). We zorgen daar zelf voor bij mijn moeder. Zij heeft bijna geen tanden meer, door ontbrekende tandzorg, en heeft veel tijd nodig voor het eten. Beter veel kleine hapjes, dan een grote. En dan houdt zij ook nog eens van lekker pittig eten. Kom daar maar eens om in een gemiddelde verpleeghuiskeuken.

  Leuke blog, ik ga je linken op de mijne.

 2. Hildebrand Says:

  Bottom line is zowel slechte zorg als slecht eten een cultuurprobleem bij het management. En nog dieper: hoe je naar de klant/patient kijkt. Meer zorg, weten WIE de patient is en deze op diens ik aanspreken, en niet -zoals vaak nu – slechts als patient “verzorgen”.

  De (negatief ingekleurde) gelijkstelling “ontkoppeld koken” en “massaproductie” is echter niet juist. Ook hier gaat het om leveren en “koken met een ziel”. Uit onderzoek blijkt dat gekoppeld koken, zeker in te kleine keukens, een te lage kwaliteit van maaltijden oplevert. Eertijds hebben provincies al normen voor keukens gesteld (Gld : > 400/dag). De meeste gekoppelde keukens halen die norm niet.

  Beter is een combinatie van ontkoppeld koken (warm, kwaliteit, eten wanneer je zelf wilt, en “eten met een ziel”) met een kleine lokale keuken. Gekoppeld in een kleine keuken is naar regelgeving al nauwelijks mogelijk omdat de keuken 100% glutenvrij moet zijn, en dat betreft dan hele zware (en dure) protocollen.

  Ook hier geldt dat kwaliteit en gekoppeld koken goed samen gaan, waar het fout gaat is weer de lokale cultuur (waaronder conteactering, inkoop en aandacht).

  Oh ja. Aan t geld ligt t niet. Directies die dat beweren weten niet hoe ze met AWBZ geld om moeten gaan en moeten ander werk zoeken.

 3. Ik heb het onderzoek uit Wageningen waar je naar verwijst gelezen. Zelden zo’n berg bagger bij elkaar gezien. Lijkt me duidelijk meedingen naar ‘meest waardeloze (pilot)onderzoek van het jaar’. zie: http://wp.me/poz56-1m0
  Een positieve uitkomst in dit onderzoek is helemaal niets waard en het geld dat er mee is gemoeid is wat mij betreft volledig over de balk gesmeten. Helaas.

  Ouderen goed, lekker en ‘leuk’ eten voorzetten is van levensbelang, niet alleen in ‘blijven ademhalen’ opzicht, maar ook in opzicht van levenskwaliteit. Biologisch eten lijkt me alleen zinnig in termen van duurzaamheid. Op het gebied van gezondheid is er geen bewijs dat het een jota uitmaakt. Althans, de onderzoeken die ik ken laten geen voordeel zien, zie o.a. http://wp.me/poz56-HP


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s