ZORGdotCOM

Communicatieadvies + Tekst

We kunnen het aan hoor! 19 november 2012

Filed under: eHealth,Patiëntenparticipatie — harrietmessing @ 9:00 am
Tags: ,

Patiënten lezen graag de aantekeningen van hun dokter kopte het NvtG onlangs. Een Harvard onderzoek naar het programma OpenNotes wijst uit dat zij meer controle over de geleverde zorg ervaren, hun kwaal beter begrijpen en therapietrouwer zijn. De artsen dachten van tevoren dat patiënten juist verward, bezorgd of beledigd zullen raken door hun aantekeningen met hen te delen. Dat was ook de angst van enkele Nederlandse artsen met wie ik vorig jaar deze optie besprak. Al was dat voor hen niet een reden om dit af te wijzen. Die angst is dus niet nodig, zo blijkt nu uit dit onderzoek. Artsen kunnen vertrouwen op de capaciteiten van hun patiënten om een gelijkwaardige gesprekspartners te zijn. Zij kunnen digitale toegang (en nog veel meer) tot het eigen dossier prima aan. De arts hoeft alleen maar te investeren in informatie- en kennisdeling.

Nauwelijks meer tijd
Deelnemende dokters uit het onderzoek waren verbaasd over hoe weinig impact de interventie heeft op hun dagelijkse praktijk – de werkdruk stijgt niet of nauwelijks. Slechts een klein deel van de artsen rapporteert langere spreekuren of is meer tijd kwijt met vragen buiten het spreekuur om of met het schrijven in het dossier.

Controle geeft vertrouwen
Zoals gezegd ervaren de patiënten meer controle over de zorg. Dat vertaalt zich dan ook meteen in winst: een beter begrip van de kwaal en grotere therapietrouw. Ook rapporteerde meer dan de helft van de artsen een verbetering in de relatie met de patiënt: meer vertrouwen, meer transparantie, betere communicatie en het gezamenlijk nemen van beslissingen. Deze positieve effecten, zo wees ook al ander onderzoek uit, blijken zich gedurende het behandeltraject ook in tijd terug te verdienen. Dus de kleine extra tijdsinvestering die artsen ermee kwijt zijn in het begin, verdient zich uiteindelijk terug.

Deel ervaringen
Bij veel zorginstellingen in Nederland moet je nu nog hemel en aarde bewegen om je eigen dossier in te mogen zien, al is het op papier. En dat terwijl het een recht is dat in de wet is vastgelegd! Gelukkig maken een aantal instellingen nu echte stappen om dit mogelijk te maken. Ik nodig hen van harte uit om hier op DigitaleZorgGids hun eigen ervaringen en die van hun patiënten hiermee te delen.

Webspreekuur: nog meer controle
Naast inzage in je dossier kun je als arts jouw patiënt op nog veel meer manieren controle over zijn zorg teruggeven. Met aanstekelijk enthousiasme vertelt  neuroloog Oscar Vogels van het Antonius Ziekenhuis uit Utrecht op eHealthExperience over zijn ervaringen met het poliklinische webspreekuur. Ook hier blijkt dat patiënten hun aandoening beter begrijpen, therapietrouwer zijn en meer controle over hun zorg ervaren. Zij worden gelijkwaardige gesprekspartners voor de arts. Bovendien levert het online contact waardevolle achtergrondinformatie op voor de behandelaar, zo stelt Vogels. Dat artsen voor online communicatie met patiënten wel wat bijscholing nodig hebben, spreekt voor zich. Gelukkig heeft onze expertblogger Frank Schalken daarover al verteld in Mednet.

Dit blog verscheen eerder op DigitaleZorgGids.nl

©2012 Harriët Messing

Advertenties
 

One Response to “We kunnen het aan hoor!”

  1. He-le-maal eens met wat je schrijft! Zoooo blij dat de zorgende kant eindelijk de hand in eigen communicatieboezem steekt. Fijn als hun verbazing straks ombuigt naar vertrouwen in het incasseringsvermogen hun patiënt. Natuurlijk moeten veel patiënten wennen aan nieuwe openheid of andersoortige informatie dan men door de jaaaaren heen en uit de oudheid gewend was. Hoop ook met mijn idee de ‘AV Zorgagenda’ in de toekomst te kunnen bijdragen en ondersteunen. Patiënten maar vooral ook familie en omgeving verdienen de beste informatie die men maar kan geven. Dat kan een hoop angst en onzekerheid, verdriet en kosten besparen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s