ZORGdotCOM

Communicatieadvies + Tekst

Apps voor een gezonde mond 11 juni 2013

Filed under: eHealth — harrietmessing @ 9:32 am
Tags: , , , , , , , ,

tandenpoetsen-net2-kleinGoede mondverzorging is belangrijk. Een gezond gebit en een frisse adem zijn immers een belangrijk visitekaartje in het sociale leven. Vergeet je wel eens te poetsen en kun je een geheugensteuntje gebruiken? Of heb je vragen over tanden bleken, kronen of andere tandartsbehandelingen? Met deze apps komt het helemaal goed! En bijna allemaal gratis, dus probeer ze vooral uit en laat ons weten wat je ervan vindt.

Kiespijn Pro – De Kiespijn Pro app voor iOS is bedoeld als een tool met handige informatie over tandproblemen. De Kiespijn Pro app bevat handige adviezen en tips bij meer dan 60 advies- en pijnsituaties voor de meest voorkomende tand- en mondaandoeningen. Al deze situaties zijn voorzien van afbeeldingen. Deze applicatie is gemaakt door tandartsen voor patiënten. Een bron van informatie voor slechts €0,89.

GezondeMond – Deze app voor iOS en Android van het Ivoren Kruis geeft uitgebreide informatie over allerlei tandartsbehandelingen, instructies over  poetsen, flossen en nog veel meer en een poetswekker en poetstimer. Een echte aanrader!

Tandenpoets timer – Deze eenvoudige Android-app doet precies wat hij zegt. Hij aan hoe lang je jouw tanden moet poetsen laat door middel van plaatjes en geluidjes zien welk gebied je moet poetsen.   Lees ook de expert review van Markus Oei.

Poetshulp – De Poetshulp voor iOS geeft aan welk gedeelte je moet poetsen, aan de hand van een schema. Een tijdteller zorgt ervoor dat je minimaal twee minuten bezig bent met het poetsen van je tanden. Instructies in de applicatie geven aan hoe je met je tandenborstel te werk moet gaan, ongeacht of je van handmatig of elektrisch poetsen houdt.

Okki’s Gekkebekkenclub – Een tandenpoetstimer voor iOS en Android die het poetsen voor kinderen fun maakt. Je kiest eerst met wie je wilt poetsen: het bekende figuurtje Okki of zijn vriendje Bik. Vervolgens start een 2 minuten durende animatie. Klaar? Dan mag je kind kiezen: de Okki-tandenpoetsrap, of een eigen gekkebekken-foto maken en opsturen naar www.gekkenbekkenclub.nl. Er is een pauzeknop voor het geval je tussen het poetsen door even wat anders gaat doen. Gemaakt door Philips Sonicare, dus er zit wel reclame in/aan.

Hoe kunt u uw tanden poetsen – Deze wat knullig vertaalde Amerikaanse Android-app geeft door middel van duidelijke afbeeldingen goede poetsinstructies en heeft ook een poetstimer.

Tooth Fairy – Deze (o.a. Engels- of Duitstalige) Android-app integreert de poetsinstructies volgens de Bass-methode in een poetstimer (2 – 6 minuten). Dus je weet op elk moment waar en hoe je moet poetsen. Helaas (nog) niet in het Nederlands.

Mijn Tandarts  – Is uw tandarts al de 21ste eeuw binnengetreden? Dan maakt hij vast gebruik van Mijn Tandarts (voor iOS en Android). Deze app geeft alle informatie over en van de praktijk van uw tandarts, inclusief behandelingen, tarieven, dienstregeling bij spoedgevallen, afspraken maken en wijzigen.

Gamification is volgende stap
Wat opvalt bij de timer apps is dat de makers nog weinig kaas hebben gegeten van gamification. Dat zou met name bij apps voor kinderen enorm helpen om ze gemotiveerd te houden en poetsen echt leuk te maken. Philips komt met zijn Okki app al een beetje in de richting, maar er is nog veel meer mogelijk, mijns inziens.

Dit artikel verscheen ook op DigitaleZorgGids.

©2013 Harriët Messing

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s