ZORGdotCOM

Communicatieadvies + Tekst

De beste klinische tandarts apps 27 juni 2013

Apps die niet mogen ontbreken in de praktijk van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen.  Sommige zijn kosteloos, andere kun je gratis downloaden maar vragen een betaalde upgrade of een jaarlijks abonnement voor de volledige functionaliteit, andere moet je echt aanschaffen. Prijzen variëren van nog geen euro tot honderden euro’s. Hier volgen vier klinische apps die elke tandarts op zijn smartphone of tablet moet hebben.

LexiComp Lexi-Comp’s Lexi-Dental Complete app is een volledige bibliotheek voor tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen. De app bevat informatie over medicatie en bijwerkingen, kleurenafbeeldingen van vele behandelingen en aandoeningen, informatie over laboratorium- en diagnoseprocedures, een handboek bij noodgevallen, informatie over natuurlijke producten, Stedman’s Medical Dictionary en nog veel meer. Na een account aangemaakt te hebben op de website van LexiComp, kun je het product 30 dagen uitproberen, daarna betaal je alleen voor de bibliotheken waarop je een abonnement neemt. Een jaarabonnement is verkrijgbaar vanaf 285 dollar.  Beschikbaar voor iOs, Android, Blackberry.

DDS GP DDS GP is een iOs app  die is ontwikkeld om tandartsen en kaakchirurgen een hulpmiddel te bieden om hun patiënten op een duidelijke manier het benodigde en voorgestelde behandelplan te vertellen. De applicatiebibliotheek bevat een serie presentaties die alle onderwerpen behandelt. De app geeft de mogelijkheid tekeningen te maken en het behandelplan toe te spitsen op de individuele patiënt.

Dental Patient Education Dental Patient Education voor de iPad is een hulpmiddel om patiënten anatomie en behandeling uit te leggen. De app is er in een Lite en een Full versie. De Lite versie bevat alle anatomische referentie functionaliteiten. De app biedt  360 graden zicht op de onderkaak. De gebruiker kan lagen afpellen om spieren, bloedvaten, zenuwen en botstructuren zichtbaar te maken.  Ook kan elke tand afzonderlijk worden bekeken, met doorsneden en zicht van boven- en onderaf.

Alles gaat vergezeld van gedetailleerde beschrijvingen en (Engelstalige) gesproken uitspraak van de benaming. En er zijn animaties die spierbeweging en gewrichtsfuncties laten zien. De Lite versie bevat 12 voorbeeldanimaties, de volledige versie bijna 200 en kost 89,99 euro. Er is ook een gratis Trial versie voor Android.

ePocrates ePocrates  is een (Engelstalige) gratis klinische referentiebibliotheek met een medicijngids, formularium en medicijninteractie checker. Regelmatige updates van deze informatie en van relevant nieuws zijn kosteloos . De app is gemakkelijk te downloaden en eenvoudig te gebruiken. De app is ook beschikbaar als Essentials versie die informatie geeft over de diagnose van aandoeningen, inclusief afbeeldingen, diagnostische tests, (VS) verzekeringscodes, alternatieve medicatie en een medisch woordenboek voor prijzen 160 dollar. ePocrates  is een geweldige klinische referentie app met informatie over medicatie, dosering voor kinderen en volwassenen, interacties en contra-indicaties. De informatie is altijd up-to-date en onder handbereik. Er zijn versies voor iOs en Android en een speciale iPad versie.

Medscape Medscape van WebMD is de meest gedownloade medische app.  De app bevat informatie over medicijnen, OTC’s, producten op basis van kruiden, medicijninteracties, aandoeningen en ziekten, procedures en protocollen en tips van experts.  Beschikbaar voor iOs en Android. Lees ook de review van Elsemarie Slagter.

Dit artikel verscheen ook op DigitaleZorgGids.

©2013 Harriët Messing

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s