ZORGdotCOM

Communicatieadvies + Tekst

De beste diabetes apps 22 augustus 2013

diabetesHet meten van bloedsuiker is een dagelijkse aangelegenheid voor veel diabetespatiënten. Apps kunnen je helpen om allerlei zaken rondom jouw diabetes uit te rekenen en bij te houde. Dat kan jezelf helpen inzicht te krijgen in je ziekte en kan je dokter helpen aan belangrijke data van het verloop van jouw diabetes tussen doktersbezoeken in. We geven een overzicht van handige, (bijna allemaal gratis tenzij anders vermeld) diabetesgerelateerde apps.

Diapp (iOS)
Met deze diabetes app kunt u – gemakkelijk – de juiste hoeveelheid insuline bepalen om toe te dienen (te spuiten/bolussen).

HelpDiabetes (Android)
HelpDiabetes is een koolhydraatteller MET nederlandstalige voedingstabel, die u helpt je bloedglucose niveau ontrack te houden. Geef de hoeveelheden van uw maaltijd in en de applicatie berekent de totale hoeveelheid koolhydraten, vet, eiwitten en kilocalorieën. Het is ook mogelijk een berekening (benadering) te doen van de nodige hoeveelheid insuline, op basis van uw persoonlijke koolhydraat-insuline-ratios.

CalorieTeller van Fatsecret (iOS en Android)
CalorieTeller is een naslagwerk voor de voedingswaarde van uw eten Het bevat ook een dagboek om bij te houden wat u eet. De app rekent dan uit wat de dagelijkse inname van calorieën, vetten en koolhydraten et cetera is.

Easy Diabetes (iOS en Android; engelstalig)
U vult in deze app je bloedglucose, de hoeveelheid koolhydraten die u eet en je streefwaarden voor je bloedglucose in. De app maakt vervolgens een overzicht (per dag, week, maand en drie maanden) dat ju naar uzelf  of uw arts/verpleegkundige kunt mailen.

GluCoMo (iOS; engelstalig)
Een elektronische dagboek en herinneringssysteem dat bloedsuikerspiegel en insulinegebruik bijhoudt. (€0,89)

HbA1c calculator (iOS en Android; gratis; engelstalig)
Deze app rekent het HbA1c om naar de nieuwe waarde: mmol/mol in plaats van naar procenten.

OnTrack  (Android; Engelstalig)
Dit is een online bloedglucosedagboekje waarin u uw glucosewaarden, medicatie en koolhydraten invult. De app maakt ook grafieken en tabellen die u naar uzelf of uw zorgverlener kunt mailen.

10.000+ Diabetic Recipes (iOS; €1,79; engelstalig)
Deze app heeft een uitgebreide lijst met recepten met gezonde ingrediënten en eventueel weinig calorieën. Ideaal voor diabetici.

Glucose Buddy (iOS)
Lengte, gewicht, geboortejaar, welke meter of eventueel welke pomp je gebruikt, alles kunt u invoeren. Er zit zelfs een forum aan gekoppeld. Hij geeft de ingevoerde data weer in grafieken. Ook kan hij u een reminder (een zogeheten ‘push’) sturen dat u uw dat moet actualiseren.

Diabetesdagboek (iOS en Android)
Met deze app kunt u uw bloedglucosewaarden en insulinegebruik niet alleen bijhouden, maar ook meteen mailen naar uzelf of uw behandelaar. U voert eenmalig uw standaard insulineschema in. Vervolgens kunt u per dag uw waarden en insulinegebruik bijhouden. Ook opmerkingen over bijvoorbeeld voeding en beweging zijn toe te voegen. De app is ontwikkeld door Agis.

MijnMedicatie (iOS)
Met de app Mijnmedicatie kunt u barcodes van geneesmiddelen scannen en de dosering invoeren op een compact overzicht, dat u kunt tonen aan uw huisarts of apotheker. Er is ook een betaalde variant beschikbaar (€0,89) waarmee u dit medicatieoverzicht meteen kunt versturen. Deze app is ontwikkeld door het Universitair Medisch Centrum St Radboud.

Boodschapp (iOS en Android)
Staat u ook wel eens te turen naar de kleine lettertjes om de voedingswaarden op etiketten te lezen? Of staart u naar al die verschillende soorten pindakaas en weet u niet welke u moet kiezen? Boodschapp vergelijkt veelverkochte producten op prijs en samenstelling. Dus kiest u voor de goedkoopste variant of die met het minste zout? Boodschapp is een gratis applicatie voor iPhone of Android. De huidige versie is een testversie en vergelijkt de producten van Albert Heijn, C1000 en Jumbo.

Nog veel meer diabetes apps vindt u bijvoorbeeld met de zoektermen diabetesdiabetes mellitus of glucose op DigitaleZorgGids.

Dit artikel verscheen ook op DigitaleZorgGids.

©2013 Harriët Messing

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s