ZORGdotCOM

Communicatieadvies + Tekst

Vingerprik straks niet meer nodig bij diabetes? 9 april 2014

diabetescontactlensMeerdere keren per dag bloed prikken om je bloedsuiker te meten is pijnlijk en gedoe. Mensen met diabetes weten er alles van. Daarom is het goed nieuws dat allerlei bedrijven bezig zijn om gemakkelijkere en pijnloze manieren te ontwikkelen om je bloedsuiker te meten. En niet de minste bedrijven! Google is bezig een ‘slimme’ contactlens te ontwikkelen voor diabetici. Anderen werken aan meting via infrarood licht door de huid of acetonniveau’s in de adem.

Suiker in traanvocht
Op het eigen blog van Google schrijft het bedrijf over de dagelijkse strijd van diabetici om hun suikerspiegel op peil te houden. Die is moeilijk bij te houden, omdat deze door allerlei factoren kan veranderen. De lens die Google aan het ontwikkelen is, bevat een chip die elke seconde de suikerspiegel in het traanvocht meet. Er komen kleine led-lampjes in de lens om de drager te waarschuwen als de waarde te hoog of te laag is. Er is al een prototype, maar het zal nog wel even duren voor de lens in de winkel te koop is. Google is van plan het product samen met partners op de markt te gaan brengen. We kunnen ons voorstellen dat ze hierbij ook denken aan lenzenfabrikanten en makers van flexibele ultradunne chips.

Infrarood licht en vingertop
In Nederland werken TNO en het Diabetes Fonds aan een sensor die door middel van lichttechnologie dwars door je huid heen meet hoe hoog je bloedsuiker is. Dit soort sensoren gebruik van optische absorptie spectroscopie met bijvoorbeeld infrarood licht uit LEDs. De sensor meet in de absorptie mg/dl of mmol/l van het licht nadat het door bepaalde glucoseconcentraties (bijvoorbeeld in de vingertop) is gegaan. Hieraan wordt niet alleen in Nederland gewerkt, ook de Northeastern University in de VS is deze technologie aan het ontwikkelen.

Ademtest
De Universiteit van Pittsburg in de VS werkt aan een ademanalysetest die aceton detecteert – een stof die verhoogd aanwezig is in de adem als de bloedsuiker te hoog is en die voor diabetici herkenbaar is aan een ‘fruitige’ smaak in de mond.

Als deze technieken allemaal marktrijp worden, wordt meerdere keren per dag in je vinger prikken verleden tijd en valt er ook nog te kiezen welke manier je het meest aanspreek.

Dit blog is eerder verschenen op DigitaleZorgGids.

©2014 Harriët Messing

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s