ZORGdotCOM

Communicatieadvies + Tekst

Fysiotherapie thuis met apps en online fysio 18 juni 2014

Filed under: eHealth — harrietmessing @ 7:00 am
Tags: ,

fysioThuis oefeningen doen die je zijn voorgeschreven door je fysiotherapeut of huisarts. Dat is soms best lastig om vol te houden. Dan kan een app of een online programma een uitkomst zijn. Het is nooit verstandig zelf met een app aan de slag te gaan zonder dat je een huisarts of fysiotherapeut hebt laten vaststellen wat de aard van je klachten is. Bij een online programma krijg je (tenzij anders aangegeven) altijd begeleiding van een gediplomeerde fysiotherapeut. Sommige verzekeraars vergoeden online fysiotherapie.

Apps

Fysiotherappy (iOS / Android; € 0,89) – Oefeningen voor schouder en rug. De variatie aan oefeningen is goed en het mannetje doet de oefeningen mooi voor. Iedereen begrijpt deze app door de eenvoud en het design.

FitApp (iOS / Android; € 1,79) – Oefeningen voor schouders, lage-rug gebied, knieën en enkels. Mooi vormgegeven en overzichtelijke app. De prijs is wellicht een obstakel, je kunt deze oefeningen namelijk ook wel gratis op internet vinden.

Lage Rugpijn App (iOS / Android; € 0,89 ) Biedt een oefenprogramma van 10 + een onderhoudsfase van 3 weken om rugpijn te laten verdwijnen dan wel te verminderen. De oefeningen zijn opgebouwd van mobiliserend naar stabiliserend naar spierversterkend.

Versterk je enkel (iOS / Android; gratis) – Oefeningen bij een enkelblessure of zwakke enkels. De oefeningen duren een paar minuten en kan je overal uitvoeren. De app biedt een oefenschema van 8 weken, dat bestaat uit 3 sets oefeningen per week. De oefeningen en het bijbehorende schema zijn afkomstig uit de 2BFit studie van het EMGO+ Instituut en zijn wetenschappelijk effectief bewezen voor een goed herstel van enkelblessures.

Bekkenbodem (iOS / Android; gratis) – Oefeningen om je bekkenbodemspieren te trainen (bij bijvoorbeeld incontinentie). In deze app vind je praktische en eenvoudige informatie om bekken- en bekkenbodemklachten zelf te kunnen trainen. Daarbij krijg je professionele support en reminders om de oefeningen niet te vergeten.

Tapewijzer (iOS; € gratis) – Door preventief tapen van de enkel heb je veel minder kans op een (sport)blessure. De Tapewijzer app geeft handvatten hoe een enkel getaped kan worden. Door een sportfysiotherapeut van het Sportmedisch Centrum van de KNVB worden twee methoden uitgebreid behandeld.

CVA Oefen App (iPad; € 4,49) – Het is belangrijk om snel na een beroerte met oefenen te beginnen. Deze App bevat oefeningen voor de motoriek waar je direct na de beroerte mee kan starten. De oefeningen zijn gemakkelijk uit te voeren bijvoorbeeld liggend in bed of zittend in een stoel. Je kan een oefenprogramma op maat selecteren, dat toegesneden is op de ernst van de aandoening en de lichaamsdelen die zijn aangedaan. De oefeningen worden in filmpjes getoond en in steeds afwisselende volgorde aangeboden. Je resultaten worden in een kalender bijgehouden. De App is ontwikkeld door het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, een samenwerking van De Hoogstraat Revalidatie en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Parkinson Oefeningen (iOS / Android / Android-tablet; gratis) – Deze app bevat thuisoefeningen en bewegingsadviezen voor mensen met de Ziekte van Parkinson of parkinsonismen. Inhoud: Video-oefeningen en tekstuele uitleg over lopen, balans, houding, opstaan en gaan zitten, bed mobiliteit (in en uit bed gaan, omdraaien in bed), flexibiliteit en ontspanning.

Fysiotherapie via je PC/laptop

Schouderadvies.nl – Dit is een online programma dat kan helpen bij een schouderklacht. Het programma bestaat uit een aantal samengestelde vragen die leiden tot een gericht advies over de schouderklacht. Het advies kost € 4,99. Je gaat pas betalen nadat je jezelf herkent in een beschreven schouderprofiel. Let op: je doet dus zelf een diagnose, daar komt geen fysiotherapeut aan te pas. Bij herkenning van het profiel wordt een persoonlijke pagina aangemaakt, waarop je de adviezen en oefeningen kunt raadplegen. Deze worden met beeldmateriaal ondersteund. Niet vergoed door een verzekeraar, maar wel goedkoper dan een bezoek aan de fysiotherapeut.

HelloFysio.nl – Je kunt via deze website zelf (gratis) thuis met oefeningen aan de slag. Ook kan je door een fysiotherapeut thuis of op je werk behandeld worden via webcam, telefoon en internet via een persoonlijke online omgeving waar je gerichte oefeningen, tips en adviezen krijgt. Alle oefeningen staan online op video. Sommige werkgevers en verzekeraars vergoeden de behandeling. Online fysiotherapie is gemiddeld goedkoper dan de gewone fysiotherapeut.

DeFysioOnline.nl Vind een fysiotherapeut die aangesoten is bij MijnFysioOnline.nl. Biedt ook allerlei informatie, zelftesten en online oefeningen.

MijnFysioOnline.nl – Met Mijn Fysio Online combineer je behandeling in de praktijk met werken aan je gezondheid via online oefeningen en advies. Het geeft je de mogelijkheid om contact te hebben met de fysiotherapeut en te werken aan je gezondheid op de plaats en het tijdstip wanneer jou dat het beste uitkomt. De behandeling wordt vergoed door Menzis en VGZ.

FysioVoorJou.nl – Biedt efficiënte én persoonlijke fysiotherapie online voor € 20,00. Een consult is buiten kantoortijden (avonduren) mogelijk en waar jij wilt, thuis of op het werk. Binnen 24 uur krijg je een beveiligd consult via een online spreekkamer. Daarna krijg je een persoonlijk online oefenprogramma voor je klachten (via PhysiTrack). Niet vergoed door een verzekeraar, maar wel goedkoper dan een live bezoek aan de fysiotherapeut.

Hierhebikpijn.nl Op hierhebikpijn.nl kun je gratis je klachten laten controleren door middel van een interactieve fysiotherapiecheck. Door de vragen te beantwoorden en de tests uit te voeren, worden de klachten vergeleken met de meest voorkomende fysiotherapeutische aandoeningen. De check geeft een indicatie van de aandoening(en) waar je mogelijk mee te maken hebt, maar zoals de website al aangeeft, is het geen vervanging voor huisarts of fysiotherapeut.

Socialfysio.nl SocialFysio is een online fysiotherapie praktijk. Een consult verloopt volledig via de webcam van je computer, smartphone of tablet. (beveiligd via Spreekkamer Online). De fysiotherapeut geeft je een advies op maat en een online oefenprogramma (via PhysiTrack). Een consult kost € 25 per 20 minuten.

OnlineFysioConsult.nl OnlineFysioConsult richt zich specifiek op mensen met hoofd-, hals-, kaak- en nekklachten. De online consulten worden gegeven door een orofaciaal fysiotherapeut, (ook wel kaakfysiotherapeut) zodat je er vanuit kunt gaan dat je de juiste fysiotherapeut heeft voor jouw klachten.

©2014 Harriët Messing

Dit blog verscheen eerder op DigitaleZorgGids.nl

Advertenties
 

2 Responses to “Fysiotherapie thuis met apps en online fysio”

 1. Mooi Harriët! Gaat het goed met je?
  Mag ik met vermelding deze info opnemen in de app preventiecoach?
  Ik hoor het graag, daag Ingeloes Bense
  De PreventieCoach
  0651089862
  Info@preventiecoach.nl


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s