ZORGdotCOM

Communicatieadvies + Tekst

Handige gezondheidsapps voor op vakantie 22 juli 2014

Filed under: eHealth — harrietmessing @ 7:00 am
Tags: , , ,

vakantie2De zomervakantie is voor bijna alle ouders met kinderen al begonnen. Of je nu naar het buitenland gaat of in Nederland blijft, je digitale ‘verbandtrommel’ kan goed gevuld mee op reis met de volgende gratis apps.

GGD op reis – Check voor je op vakantie gaat welke inentingen er nodig zijn voor jouw reisbestemming en maak een afspraak bij de GGD. De app geeft ook een handige lijst van welke spullen je zeker niet moet vergeten als je op reis gaat. En heel veel informatie die in het buitenland ook offline beschikbaar is, bijvoorbeeld over allerlei tropische ziekten en de reisapotheek. De app is ook meteen je digitale inentingenboekje.
iOS | Android | Gratis

Vakantie EHBO Gids – Deze app van zorgverzekeraar Agis biedt handige EHBO tips voor op vakantie en een vakantie EHBO-woordenboek in 12 talen. De app is volledig offline te gebruiken na installatie, dus je hebt geen hoge kosten voor dataverkeer buiten Nederland.
iOS | Android | Gratis

Hulp op zak – Informeert je voor elk land ter wereld over vaccinaties en veel voorkomende ziekten. Ook bevat de app een uitgebreide medische vraagbaak, een medisch woordenboek in negen talen én de nummers van alle Nederlandse alarmcentrales. De informatie is samengesteld en gecontroleerd door medici. op basis van door medische beroepsgroepen gevalideerde kennis en richtlijnen. De app heeft geen internetverbinding nodig, dus geen onnodige kosten in het buitenland. Gemaakt door de Europeesche Verzekeringen.
iOS | Android | Gratis

EHBO Rode Kruis – Weet wat je moet doen bij een ongeval. Met deze app heb je de juiste EHBO instructies altijd op zak. Van brandwond tot valpartij, van vergiftiging tot verstuiking. De app geeft je kort en bondig instructies in geval van nood. Vind met behulp van de EHBO app ook de route naar dichtstbijzijnde AED-locatie of de dichtstbijzijnde EHBO-post (in Nederland). En check voor je vertrekt je verbanddoos met de handige checklist. Winnaar van de Health App Award 2014!
iPhone | Android; gratis

Gezondheidsnet Medisch Woordenboek voor op reis – De app bevat een woordenboek (van en naar Nederlands, praktische zinnen voor bij arts en apotheek, nuttige geneesmiddeleninformatie en biedt de mogelijkheid persoonlijke gegevens, zoals nood- en verzekeringsnummers, op te slaan. De app is in zes talen verkrijgbaar: Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans en Turks.
6 talen voor iOS  en Android | Gratis

Hemophilia Travel Guide (Nederlands) – De Hemophilia Travel Guide App is een praktische reisgids voor patiënten met hemofilie of een andere stollingsstoornis. Voorheen was deze reisgids alleen in boekvorm verkrijgbaar. Nu kun je deze ook gratis downloaden in de App Store. De Hemophilia Travel Guide bevat actuele adres- en contactgegevens van Europese hemofiliebehandelcentra en ziekenhuizen en andere handige toepassingen. Zo ga je met deze mobiele reisgids op zak een stuk zekerder op reis.
iOS | Android | Gratis

Thuisarts – De Thuisarts.nl app biedt betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid. Je hebt hem vast al op je telefoon of tablet staan! Ook als je op vakantie bent blijft het een onmisbare en handige vraagbaak. Finalist bij de Health App Award 2014.
iOS | Android | Gratis

Alleen voor vakantie in Nederland

Zonnen – Ga je een dagje naar het strand of met vrienden naar het terras? Met deze app voorkom je dan hopelijk dat je dan verbrandt. In de app geeft de kleur van de zon de sterkte van de UV straling aan. Deze kan veranderen door bijvoorbeeld de reflectie van water waardoor de straling nog sterker wordt. De zontijd is afhankelijk van je persoonlijke instellingen, bijvoorbeeld je huidtype, waar je je bevindt en je gebruik van zonnebrand. Als je deze niet instelt zal de app een schatting maken op basis van de gemiddelde Nederlander. De app maakt gebruik van de huidige UV index van het KNMI en van de data van KWF Kankerbestrijding en die van de WHO (World Health Organization).
iOS | Gratis

Tekenbeet app RIVM – De app bevat informatie over hoe je op teken moet controleren en hoe je een teek kunt verwijderen. Je kunt een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Je kunt een herinnering ontvangen om de plek waar je gebeten bent te controleren. Ook kun je tekenradar.nl zien hoe actief teken zijn. Dit is vooral handig voor wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park in Nederland. Daarnaast kun je een alarm instellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit.
Android | Gratis

AllergieRadarMet hooikoorts op reis? Deze website en app is ontwikkeld door LUMC en Wageningen University. Hij is zeer actueel en betrouwbaar omdat de mensen die hem (op hun telefoon) gebruiken meehelpen de klachtenscores actueel te houden. Gebruikers dragen zo bovendien bij aan wetenschappelijk onderzoek op allergiegebied. Deelnemers kunnen de intensiteit van hun hooikoortsklachten doorgeven via http://www.allergieradar.nl, maar het is ook mogelijk om overal en altijd de eigen klachtenscore via de gratis app voor door te geven.
iOS | Android | Gratis

Hoge Nood – Deze app is handig voor mensen die door een ziekte in de buurt van een toilet moeten zijn. Maar op vakantie is de app voor iedereen handig, zeker als je op pad bent met kinderen. De toiletkeuze kunt je bepalen aan de hand van de afstand en op basis van een cijfer. Het cijfer is tot stand gekomen door eerdere gebruikers en geeft een gemiddelde beoordeling van de hygiëne van het geselecteerde toilet.
iOS | Android | Gratis

Toch naar de huisarts?
Moet je onverhoopt toch naar de huisarts? Zoek dan op ZorgKaartNederland op plaatsnaam naar een huisartsenpraktijk of huisartsenpost in de buurt van je vakantieadres.

Op het zoekwoord reizen vind je nog meer apps voor op reis. Mis je daar nog apps, laat het me weten via redactie@digitalezorggids.nl.

©2014 Harriët Messing

Dit artikel is eerder verschenen op DigitaleZorgGids.

Advertenties
 

One Response to “Handige gezondheidsapps voor op vakantie”

  1. Bedankt voor het handige overzicht. Ideaal voor mensen die veel fietsen en wandelen tijdens hun vakantie!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s