ZORGdotCOM

Communicatieadvies + Tekst

Kan telemedicine beroertezorg in Nederland verbeteren? 18 augustus 2014

telestrokeEr is veel te doen over de spoedeisende zorg in Nederland. Zorgverzekeraars Nederland wil een concentratie van spoedzorg. Maar de ACM stak hier recent wellicht een stokje voor. Zij zijn bang dat er straks niets meer te kiezen valt voor patiënten. Maar wat moet zwaarder wegen: zorgkwaliteit of keuzevrijheid? Eén van de argumenten is ook dat de aanrijtijd niet meer altijd gehaald kan worden in gevallen waarbij elke minuut telt. Dat is bijvoorbeeld belangrijk bij beroertezorg en hartaanvallen. Als je binnen een uur de juiste zorg krijgt, kan de schade in de meeste gevallen zeer beperkt worden. Wat opvalt is dat in de hele discussie niet wordt gekeken naar hoe je digitale zorgtoepassingen kunt inzetten om aanrijtijden te omzeilen en een patiënt toch de juiste zorg te geven, in welk ziekenhuis hij ook binnenkomt. Telestroke van de hoog aangeschreven Amerikaanse Mayo Clinic vind ik hierbij veel inspiratie geven om anders te gaan denken over de organisatie van de spoedzorg.

De Mayo Clinic redeneerde dat patiënten niet per se de lange rit naar de Mayo Clinic zouden moeten maken om toegang te hebben tot de beste zorg. De uitgebreide staf van subspecialisten in de Mayo Clinic die zeer zeldzame en complexe aandoeningen kunnen diagnosticeren, moeten ter beschikking staan voor artsen in het hele land, vinden ze daar. Dat zorgt voor veiligere zorg, betere uitkomsten, minder overlap, betere zorgkwaliteit en minder kosten. Mayo Clinic bidet de expertise van subspecialisaties via terlemedicine binnen het Mayo Clinic Care Network van meer dan 24 ziekenhuizen.

Kosteneffectief
Bij beroertezorg evalueren neurologen patiënten met een acute beroerte op afstand en geven diagnose en behandeladvies aan SEH-artsen in de aangesloten ziekenhuizen. Dit zorgt ervoor dat meer patiënten toegang hebben tot snellere bloedprop-oplossende therapie of behandeling waarbij de bloedprop word verwijderd en zo minder kans lopen op blijvende invaliditeit of overlijden. Onderzoek toont aan dat telestroke kosteneffectief is bij een network van één centraal ziekenhuis met ten minste zeven aangesloten ziekenhuizen.

Betere zorguitkomsten
De verbetering in uitkomsten kom voort uit minder gebruik van voorzieningen (opname voor revalidatie, verpleeghuis en verpleegtijd). Hoewel het opzetten van een telestroke network een investering is en de kosten door meer acute behandelingen ook hoger zijn, kan het wel tot besparingen leiden als je het uitrekent over een mensenleven.

Hoe telestroke werkt kun je zien in dit fimpje:

Bronmateriaal: Future of Healtcare

©2014 Harriët Messing

Dit artikel is eerder verschenen op DigitaleZorgGids.

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s