ZORGdotCOM

Communicatieadvies + Tekst

5 manieren waarop apps de zorg nu al kunnen verbeteren 16 september 2014

Vrouw met ThuismeetApp

Thuismeetapp

De meest gebruikte mobiele apps zijn nog steeds apps die patiënten en zorgverleners informatie geven, een soort naslagwerken op je telefoon of tablet. Maar er zijn nu al zeer zinvolle toepassingen die best meer gebruikt mogen gaan worden in de zorg. Die zal er allicht beter van worden.

1. Patiënttevredenheid uitvragen. Veel zorginstellingen doen (verplicht) patiënt- of cliënttevredenheidsonderzoek. Veel instellingen doen dit zelfs nog op papier! Terwijl er al enorm veel digitale tools zijn om de tevredenheid het hele jaar door te monitoren. Want wat heb je aan feedback over de situatie van maanden of een jaar geleden? Dus waarom niet na elk bezoek en elke opname meteen een digitale vragenlijst op de smartphone? Dat levert meer (je vult hem sneller in als je net geweest bent en je er niet voor achter een PC hoeft te kruipen) en kwalitatief betere (je herinnert je alles veel beter) feedback op. Het zou een mooie uitbreiding zijn van pakketten als Explora van de NVZ.

2. Patiëntenvoorlichting. Wie kent het niet, de folderrekken bij je huisarts of ziekenhuis. Of de digitale folders die je vanaf de website van het ziekenhuis mag downloaden. De patiënt is zelf aan zet en ziet vaak niet (op tijd) de juiste en adequate informatie. Gelukkig gaan veel instellingen als over op digitale versies, maar dan nog is het one size fits all. Een website als Inforium levert informatie op maat (samengesteld door je zorgverlener op je PC, tablet of smartphone. App ontwikkelaar Synappz is bezig een platform te ontwikkelen waarop zorgverleners een app op maat kunnen maken voor hun patiënt

3. Videoconsultatie. Online consulten worden in Nederland inmiddels sinds 2013 vergoed. In de VS biedt HealthTap al voor 99 dollar per maand online doktersdiensten, onder andere via videochat.In Nederland richten zich ook steeds meer dienstverleners op deze markt, bijvoorbeeld DotWeb, FaceTalk en SpreekkamerOnline en BeeldbelApp en PatientHub van FocusCura.

4. Remote patient monitoring (RPM). Patiënten op afstand monitoren zal steeds belangrijker worden. Enerzijds omdat het mogelijk is (en patiënten erom zullen vragen), anderzijds omdat het kwaliteit van zorg verbetert. De meeste mensen zijn liever thuis dan in een ziekenhuis of andere zorginstelling. Thuis herstel je sneller en beter, al is het maar omdat je rustiger kunt slapen. Met RPM zouden patiënten nog sneller naar huis kunnen, maar tevens ook langer dan nu in de gaten gehouden kunnen worden als ze eenmaal thuis zijn. Het zou het aantal heropnames wel eens omlaag kunnen brengen en zorgt ervoor dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Bovendien kunnen zorgverleners sneller ingrijpen tussen controleconsulten door en zelfs patiënten ondersteunen bij therapietrouw of leefstijlaanpassingen. FocusCura ontwikkelt hiervoor al toepassingen als de ThuismeetApp. Belangrijk aspect blijft interoperabiliteit: toepassingen moeten kunnen ‘praten’ met veel verschillende ICT-systemen bij de verschillende aangesloten instellingen en zorgverleners (ZISsen, HISsen etc.).

5. Gebruik in klinisch onderzoek. Apps kunnen ingezet worden bij het werven van deelnemers aan klinisch onderzoek, voor de input van real time data over symptomen, bijwerkingen, medicatie-inname en beveiligde communicatie met de onderzoekers. Dit kan erin resulteren dat meer deelnemers het onderzoek volhouden, het onderzoek veilig wordt voor patiënten (real time feedback waardoor je sneller kunt ingrijpen) en betere communicatie tussen deelnemers en onderzoekers. Voor borstkankeronderzoek is de app OWise een voorbeeld hiervan en Psymate is een voorbeeld uit de GGz. Ook kan gamification een onderdeel zijn van de app.

©2014 Harriët Messing

Dit artikel is eerder verschenen op DigitaleZorgGids.

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s