ZORGdotCOM

Communicatieadvies + Tekst

Stoptober: digitale steun in de rug voor stoppen met roken 26 september 2014

StoptoberStoptober is een landelijk initiatief om zoveel mogelijk Nederlanders – in ieder geval voor een bepaalde tijd – te laten stoppen met roken. Boegbeeld van de campagne is Gijs Staverman, die een paar maanden geleden, met hulp van zijn luisteraars, succesvol stopte met roken. Stoptober helpt samen met aangesloten experts vanaf 1 oktober deelnemers door middel van een gratis app (iOS | Android) en sociale steun via Twitter en Facebook tenminste 28 dagen te stoppen. Je kunt je nu al op de website aanmelden.

Waarom stoppen
Stoppen met roken heeft altijd zin, ook al is het voor kortere tijd. Stoppen heeft al na 24 uur effect. Dan is alle koolmonoxide uit je lichaam en beginnen je longen aan de grote schoonmaak. Na 48 uur is alle nicotine uit je lijf. Natuurlijk zijn er ook nog andere redenen, zoals geld besparen, een betere conditie krijgen, van je irritante kuchje afkomen, een frisse mond hebben als je je partner kust en nooit meer buiten kleumen voor je nicotineshot. Ook voor je omgeving is het fijn dat je stopt. Zij roken niet langer mee of hebben last van de rooklucht die je met je meedraagt. Maar je stop natuurlijk in de eerste plaats voor jezelf: bijvoorbeeld omdat je goed voor jezelf en je gezondheid wilt zorgen.

Doorgaan na Stoptober
Misschien bevalt het je zó goed, dat je blijvend wilt stoppen. Mocht je daar na Stoptober begeleiding bij willen, kijk dan bij ‘experts‘ om te zien welke stopbegeleiders er bij jou in de buurt zijn die met een bewezen effectieve methode werken. Er zijn verschillende aanpakken, bijvoorbeeld met groepstraining in combinatie met telefonische coaching. Maar het kan ook via een programma op afstand zoals via Ksyos.

Hulp bij stoppen vergoed
Begeleiding bij stoppen met roken wordt vergoed. Als je begeleiding volgt en medicijnen wilt gebruiken die het stoppen wat gemakkelijker maken, dan worden deze vergoed. Als je alleen medicijnen wilt gebruiken, dan worden deze niet vergoed. Niet alle zorgverzekeringen vergoeden hetzelfde. Hier vind je wat de verschillende zorgverzekeraars vergoeden in 2014. Deze informatie wordt regelmatig vernieuwd. Toch is het verstandig om bij je zorgverzekeraar na te vragen wat precies wordt vergoed, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan!

Veel succes met stoppen. Ik kan het je als ex-roker aanraden!

©2014 Harriët Messing

Dit artikel is eerder verschenen op DigitaleZorgGids.

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s