ZORGdotCOM

Communicatieadvies + Tekst

Is partnership Apple en Epic voor Nederland van belang? 16 oktober 2014

health_screen_medical_id

Al eerder schreef DigitaleZorgGids over de betekenis van Apple’s Health app en Healthkit voor artsen. Sommige analisten beweren dat Apple nu echt het probleem rondom de gescheiden dataopslag voor gezondheidsdata gaat oplossen – denk aan de verspreid opgeslagen data in apps op de telefoon van de patiënt en in databases van de app-bouwer, plus de data in de digitale dossier van zorgverlener en zorginstellingen. En dat Healthkit eindelijk een platform gaat bieden waar al die data van verschillende apps en apparaten samengebracht kan worden. Tijdens de presentatie van de app en het platform, kondigde Apple ook de strategische samenwerking aan met Epic, leverancier van ziekenhuis-epd’s voor meer dan 50 procent van de patiënten in de VS. Wat betekent die voor de Nederlandse markt?

Apple’s Health app en Healthkit zijn niet een wondermiddel. Ze zijn zeker een grote stap, maar niet om de reden die veel mensen denken. Velen denken dat het belangrijkste voor Apple is om een slimme app te maken die automatisch samenwerkt met de gegevensopslag van andere gezondheidsapps en dat Apple een betere presentatie van die informatie kan geven aan de eindgebruikers. Zij denken dat het er vooral om gaat dat Apple een hardware platform maakt dat meetgegevens uit gezondheidsapps en andere meetapparatuur helpt verzamelen, zoals de veelbesproken iWatch.

Het gaat echter niet om de hardware of de slimme software. Het gaat om de partnerships! Vooral om de partnership met partijen als Epic. De partnership met de Mayo Clinic, die Apple ook noemde tijdens de presentaie, heeft meer sex appeal bij het publiek vanwege de bekendheid van dit ziekenhuis, maar is van veel minder belang.

Epic verzorgt het digitale dossier van meer dan 50 procent van de patiënten in de VS en dat aantal groeit gestaag. Dan gaat het niet alleen om ziekenhuizen, maar ook om huisartspraktijken en andere zorgverlening. Hoewel Epic als naam voor de meeste patiënten daar onbekend is, is dat niet het geval bij zorgverleners. Artsen in de VS maken vaak de grap dat Epic bezig is de wereld over te nemen. Epic is daar de Microsoft voor epd’s aan het worden.

Ookal is Epic een hele grote speler en zou het veranderingen op populatieniveau kunnen beïnvloeden, is dat niet iets dat het wil. Het heeft een app voor patiënten die MyChart heet, maar de focus ligt op ziekenhuissystemen en arts-gebruikers en niet op hoe je patiënten beter kunt maken

Dit is waar de samenwerking met Apple om de hoek komt kijken. Als Apple in staat is goed gebruik te maken van het feit dat het met Epic meer dan 50 procent van de patiënten in de VS kan bereiken, zou dat een game changer zijn. Veel artsen zouden het geweldig vinden om de mogelijkheid te hebben een tab in Epic te hebben met mooie grafieken van de bloeddrukmetingen van hun patiënt in de tijd voorafgaand aan het consult. Die data is van belang om de dosering van de medicatie veel nauwkeuriger aan te passen. Het blijkt zelfs dat patiënten die zelf meten ook veel beter de medicatie zelf aan kunnen passen. Dat kan je als arts dan op afstand in de gaten blijven houden.

Artsen kunnen ook de bewegingsactiviteit, eetgedrag en therapietrouw in de gaten houden. Uiteraard moet je wel in de gaten houden dat je informatie-overload voorkomt. Desalniettemin zijn de mogelijkheden enorm. Zouden beide partijen zich voldoende realiseren wat een positieve impact ze kunnen hebben op de levens van patiënten als ze elkaars sterke kanten op de juiste manier gaan benutten?

In Nederland werken slechts 8 van de ruim 90 ziekenhuizen met Epic, te weten het Amphia Ziekenhuis, het Spaarne Ziekenhuis, het Sint Lucas Andreas ziekenhuis, het RadboudUMC, het AMC, het VUmc, het MCL en recent ook St Jansdal. ChipSoft is de marktleider in Nederland, dit bedrijf is epd-leverancier van 43 ziekenhuizen. Mij lijkt echter dat deze acht ziekenhuizen met de keus voor Epic een enorme voorsprong kunnen gaan nemen op het gebied van eHealth. Alleen van het RadboudUMC is tot nu toe bekend dat er al jaren grote focus is op eHealth.

©2014 Harriët Messing

Dit artikel is eerder verschenen op DigitaleZorgGids.

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s