ZORGdotCOM

Communicatieadvies + Tekst

7 Digitale zorgtoepassingen bij borstkanker 30 oktober 2014

borstkankerOktober was Wereld Borstkankermaand. In Nederland krijgt één op de negen vrouwen borstkanker. Een goede reden om een overzicht te maken van de apps en andere Nederlandstalige digitale zorgtoepassingen en informatieve websites die er zijn voor vrouwen die te maken hebben met deze ingrijpende ziekte.

Robbin – richt zich op het vergroten van de mentale fitheid van mensen met borstkanker. De diagnose borstkanker komt binnen als een mokerslag. Je hele wereld staat op zijn kop. In deze roerige tijd, die gepaard gaat met angst, verdriet, onzekerheid en vervreemding kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. Met zijn lichte, inspirerende, versterkende, troostende, laagdrempelige en verbindende karakter biedt Robbin steun zonder al teveel van de gebruiker te vragen. Robbin is gebaseerd op oefeningen en inzichten afkomstig uit de positieve psychologie, de cognitieve gedragstherapie en mindfulness. Dit zijn bewezen effectieve strategieën die bijdragen aan een toename in welbevinden en een afname in depressieve klachten en stress. Robbin helpt je
lotgenoten te vinden en biedt een plek om ervaringen, gevoelens en inzichten te delen en elkaar te steunen en te inspireren. Robbin helpt je om je stemming in de gaten te houden en zorgt dat je op tijd aan de bel trekt als je er zelf niet meer uitkomt. Robbin geeft mentale ondersteuning door oefeningen en inzichten te verschaffen die jouw veerkracht en mentale fitheid verhogen.
Robbin is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en gefinancierd door Stichting Pink Ribbon.
Telefoon: iOS | Android | Gratis
Tablet: iOS | Android | Gratis

OWise – Als je de diagnose borstkanker krijgt, wordt je wereld op zijn kop gezet. De OWise borstkanker app kan je helpen tijdens het behandelingsproces door alle informatie over jouw situatie op één plek bij elkaar te hebben. Het geeft je overzicht, en ook informatie om met je arts te bespreken en je te helpen bij het nemen van beslissingen.
Met de OWise borstkanker app:
• Krijg je een overzicht van jouw behandelingen.
• Kun je invoeren en bijhouden hoe je je voelt.
• Ontvang je feedbackberichtjes over je welzijn.
• Kun je gesprekken opnemen van bijv. je arts en die terug luisteren in je eigen tijd.
• Kun je afspraken en aantekeningen maken in een dagboek.
• Kun je vragenlijsten maken voor gesprekken met je arts.
• Heb je zowel uit op je iPhone als thuis op je computer al jouw informatie bij de hand.
• Krijg je informatie over behandelingen, geheel volgens de Nederlandse richtlijn voor de behandeling van borstkanker.
De app wordt gemaakt door Px HealthCare B.V., een organisatie die medisch onderzoek naar borstkanker wil verbeteren. Door de app te gebruiken help je mee met toekomstig onderzoek.
iOS | Android | Gratis

Borstkanker – geeft informatie over de ziekte en behandeling van borstkanker. De app geeft een instructie voor zelfonderzoek en je kan een herinnering instellen om regelmatig een zelfonderzoek van je borsten te doen. Deze app is ontwikkeld in opdracht van Medisch Centrum Haaglanden.
iOS | Gratis

Op adem na borstkanker – BREATH (het Engelse woord voor ‘adem’) heeft in de afgelopen vijf jaar de zelfhulpwebsite Op adem na borstkanker ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht. De website ondersteunt emotioneel herstel na de behandeling van borstkanker en heeft twee doelen: het laten afnemen van mogelijke klachten als gevolg van borstkanker en het doen toenemen van eigen kracht en mogelijkheden. BREATH is ontwikkeld voor alle vrouwen die klaar zijn met hun behandeling van borstkanker. Doe de zelftest en ontdek of de zelfhulpwebsite u kan ondersteunen om sneller emotioneel te herstellen.

Mammarosa Borstkanker Voorlichting – De app geeft informatie over wat je als jonge vrouw kunt doen om het risico op borstkanker te verminderen. Help je moeder, tante, oma, buurvrouw die niet zelfstandig toegang heeft tot informatie over borstkanker. Borstkanker op tijd ontdekken verhoogt sterk de overlevingskans. Mammarosa bevordert kennis en communicatie over borstkanker specifiek voor vrouwen die niet goed kunnen lezen en/of weinig Nederlands verstaan. Hieronder zijn veel allochtone vrouwen en migranten. Help deze 800.000 laag geletterde vrouwen de voorlichtingsfilmpjes in deze app te bekijken en beluisteren.
Deze app geeft informatie over borstkanker in 12 talen: Nederlands, Berbers, Chinees, Duits, Engels, Frans, Marokkaans, Papiaments, Portugees, Spaans, Surinaams en Turks.
Deze app is ontwikkeld door Stichting Mammarosa met financiële steun van Pink Ribbon.
iOS | Gratis

Mammarosa bevordert kennis en communicatie over borstkanker onder vrouwen die nauwelijks Nederlands of hun moedertaal kunnen lezen. Ieder jaar krijgen 1.300 allochtone vrouwen borstkanker. Een groot deel daarvan zijn vrouwen die nauwelijks Nederlands of hun moedertaal kunnen lezen. Mammarosa richt zich erop hen te ondersteunen via lotgenotencontact. Zoveel mogelijk allochtone ervaringsdeskundigen worden als vrijwilliger betrokken bij de uitvoering van de activiteiten van Mammarosa. Deze activiteiten hebben hierdoor een emancipatoir karakter zorgen ervoor dat deze vrouwen zich sterker gaan voelen.
Mammarosa richt zich op preventie, het tijdig ontdekken van borstkanker en het ondersteunen van patiënten, zolang als deze groep van 800.00 1e generatie allochtone vrouwen boven de 19 jaar in Nederland nog evident een speciale benadering nodig heeft. Zo stimuleert Mammarosa ook de bespreekbaarheid van het onderwerp borstkanker.

Borstkanker Vereniging Nederland (BVN) – Over borstkanker is veel informatie beschikbaar. Vaak is de behoefte aan informatie eigenlijk nog groter. BVN probeert op haar website zoveel mogelijk informatie te geven, medische informatie, maar ook informatie over de emotionele kant van borstkanker en de gevolgen voor werk en leven. De Monitor Borstkankerzorg op de website helpt bij het kiezen van een ziekenhuis met goede borstkankerzorg in jouw omgeving en in de hulpwijzer zijn veel links verzameld naar informatie op andere website.
De Borstkanker Vereniging is het contact en informatiepunt over borstkanker. De vereniging komt op voor de belangen van borstkankerpatiënten. Borstkankervereniging Nederland is een professionele vereniging van en voor mensen die te maken hebben (gehad) met borstkanker en voor mensen die gendrager zijn of lid zijn van een erfelijk belaste familie.

©2014 Harriët Messing

Dit artikel is eerder verschenen op DigitaleZorgGids.

Advertenties
 

2 Responses to “7 Digitale zorgtoepassingen bij borstkanker”

  1. In dit overzicht mag Stichting de Amazones niet ontbreken. Zij hebben een aantal scholingen voor patienten zelf op het web, webinars genaamd. http://www.de-amazones.nl/
    Ik maakte voor hen een webinar palliatieve zorg en levenseinde. Voor sommige patienten met borstkanker helaas ook realiteit.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s