ZORGdotCOM

Communicatieadvies + Tekst

14 handige apps en websites bij prostaatproblemen 27 november 2014

Filed under: eHealth — harrietmessing @ 7:00 am
Tags: , ,

prostaatNovember is de maand waarin aandacht wordt gevraagd voor prostaatkanker tijdens Movember. De prostaat is een klier die het grootste deel van de zaaduitstorting produceert: het vocht dat dient als transport en voeding voor de zaadcellen. Rond de prostaat liggen bloedvaten en zenuwen die noodzakelijk zijn om een erectie te kunnen krijgen. Mannen kunnen ook andere prostaatklachten krijgen, zoals een goedaardige vergroting (moeilijker plassen) of een ontsteking (vooral bij jongere mannen). We geven een overzicht van de apps (helaas nog allemaal in het Engels, daar ligt nog een uitdaging voor de Nederlandse urologen) die beschikbaar zijn rondom prostaatproblematiek.

Prostaatkanker
Per jaar worden bij ruim 10.000 mannen in ons land prostaatkanker vastgesteld; in 2010 waren er 62.291 mannen met deze kanker en in datzelfde jaar overleden er 2.593 aan prostaatkanker als primaire oorzaak.  80% van de nieuwe gevallen zijn mannen boven 65 jaar en van de sterfgevallen zijn 65+-ers met 90% vertegenwoordigd. Bij iedere man die oud genoeg wordt, vindt men kankercellen in de prostaat. In veel gevallen evolueert dit tot een gezwel zo traag dat deze mannen aan een andere aandoening overlijden nog voor de prostaatkanker bedreigend kan worden. Prostaatkanker zit meestal in de buitenste ‘schil’, terwijl prostaatvergroting optreedt in de binnenste kern. Door dat trage verloop ligt ontdekking op basis van klachten niet altijd voor de hand. Soms zijn er dezelfde klachten als bij prostaatvergroting (vaker plassen, ‘s nachts plassen etc.) en in een later stadium soms bloed in urine of sperma. Maar vaker wordt prostaatkanker pas vastgesteld als het al is uitgezaaid, wat leidt tot nierklachten, lage rugpijn, pijn in de borst of de ribben.

Test je prostaat
Maak je je zorgen over je prostaat, maak dan deze online internationale Prostaat Symptoom Score test of deze online test op Prostaatwijzer.nl (gebruik de website, want de apps voor deze test,  Rotterdam Prostate Cancer Risk genaamd, zijn niet gratis (iOS € 1,79 | Android € 2,19; beiden Engelstalig). Met de uitslag van de tests kun je beslissen of het handig is om al dan niet even naar je huisarts te gaan.

Prostate AerobicsiOS | Android | Gratis | Engelstalig – De app traint mannen om de spieren van hun bekkenbodem aan te spannen en los te laten. Dit steunt en bevordert de prostaatfunctie bij klachten als seksuele disfunctie en verminderde seksuele sensatie, bij klachten van blaas- en darmincontinentie en een aantal andere klachten die hiermee verband houden, zoals een slchte rug of erectiestoornissen. Deze spieren worden slapper door gebrek aan beweging en training en door het klimmen der jaren. Simpel gezegd: “if you don’t use it -you’ll lose it”. De app is je eigen trainer/coach/fysiotherapeut die je eraan herinnert wanneer je je bekkenbodemspieroefeningen moet doen, hoe je ze moet doen en hoe lang en hoe vaak.

Prostate Pal 2iOS | Gratis | Engelstalig – Deze app helpt mannen de gezondheid van hun prostaat in de gaten te houden samen met hun arts. De app bevat een Bladder Diary – een dagboek om bij te houden hoeveel je drinkt en uitplast in cc’s, een evidence based scorelijst voor de symptomen en een functie om je PSA-waarden bij te houden en om te zetten in grafieken. Gegevens kunnen via e-mail aan de behandelaar gestuurd worden.

Prostate CanceriPad | Gratis | Engelstalig – Deze app biedt patiënten en hun familie en verzorgers de informatie en middelen om prostaatkanker beter te begrijpen en er beter mee om te gaan. De app geeft tips en expert antwoorden op veel gestelde vragen over prostaatkanker, een geïllustreerde gids, een persoonlijk dagboek, nieuws en informatiebronnen Met het dagboek kun je symptomen, medicatie, verbetering/verslechtering van incontinentie bijhouden. Je kunt aantekeningen maken van medische ingrepen met behulp van de anatomische diagrammen.

ADTiOS | Gratis | Engelstalig – Deze app is bedoeld voor mannen die hormoonbehandeling krijgen (Androgene Deprivatie Therapie; ADT) voor prostaatkanker, ofwel als onderdeel van bestralingstherapie, ofwel als palliatieve therapie. Helaas kent deze therapie allerlei bijwerkingen, zoals dunnere botten, verlies van spiermassa, meer lichaamsvet, opvliegers, verhoogde cholesterol, vergroot risico op hartaandoeningen, vergeetachtigheid, vermoeidheid en depressie. Daarvoor is het nodig da de man goed door zijn behandelaar gevolgd wordt. Met deze app kan de man zijn symptomen zelf bijhouden en grafieken e-mailen aan zijn arts. De app is beschermd met een wachtwoord. Afzender is de Australian Prostate Cancer Research Ltd.

PSA ManageriOS | Gratis | Engelstalig – Deze app is bedoeld voor mannen die PSA-screening of behandeling voor prostaatkanker ondergaan. Zij kunnen uitgebreid de gegevens van de screening of behandeling bijhouden in de app, zoals PSA-waarden (waarvan je ook grafieken kunt bekijken) en andere interventies als prostaatbiopten, CT’s, MRI’s, of echo’s, operaties, bestraling en hormoonbehandeling. Deze worden dan weergegeven met een symbool. Als je op het symbool klikt, krijg je een uitleg. Je kunt dus bijvoorbeeld zien wanneer je PSA-waarden stijgen of dalen, wanneer je een behandeling onderging. Ook deze app is beschermd met een wachtwoord en maakt het mogeli gegeven te e-mailen naar je behandelaar. Afzender is de Australian Prostate Cancer Research Ltd.

Mijn Prostaat Onlineis een PGD voor mensen met prostaatproblemen, nadeel is dat de zorgverlener de eerste stap moet zetten en je gebruik ervan dus niet als patiënt kunt initiëren. Als de diagnose prostaatkanker is gesteld, dan kan mijnprostaatonline.nl je ondersteunen, door je eigen doelen te formuleren, je symptomen bij te houden (FACT P) en je medicatie-gebruik bij te houden. In de loop van de tijd zie je je voortgang. Je zorgverlener heeft je aangemeld en heeft toegang tot je dossier. Zo kun je samen bespreken hoe het met je gaat.

Voor meer informatie over de prostaat en prostaatkanker zijn er de volgende websites: Alles over de prostaat , Alles over urologie, Prostaatkanker Stichting, Kanker.nl

©2014 Harriët Messing

Dit artikel is eerder verschenen op DigitaleZorgGids.

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s